Bozuk şarap nasıl anlaşılır?

Şarabın bozulmayacağına inanan hatta bekledikçe daha iyi bir şarap olacağını düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Şarap yüksek alkollü içkilere göre daha çabuk bozulur. Üretim hatası nedeniyle sorunlu şarapları bir tarafa bırakırsak saklama koşulları nedeniyle şaraplar bir süre sonra tabii ki bozulabilir. Şarap yıllandırmak başlı başına bir konu. Bununla ilgili blog yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Bir diğer konu ise açılmış bir şarabın ne kadar dayanacağıdır. Açıkçası şarap narin bir içki ve oksijenle temas ettiği her dakika değişime uğrar ve sonunda özelliklerini kaybeder. Beyaz şaraplar, köpüklü şaraplar ve sonra rozeler istisna olanlar hariç açıldıktan sonra tüketilmelidir. Özellikle genç ve hafif beyazlar çok bekletilmemeli. Köpüren şaraplar da gazını kısa süre içinde kaybeder. Eğer şişeyi bitiremiyorsanız özel tıpa ve şarap pompası ile havasını alıp 2-3 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kırmızı şaraplarda ise genç ve hafif gövdeli şaraplar için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Havası alınarak dolapta saklanabilir. Gövdeli ve güçlü kırmızı şaraplar daha dayanıklı olurlar. Hatta bazı kırmızılar bir süre karafa alınarak bekletilir ve sonra servis edilir. Bunula ilgili yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Bir şarabın bozulup bozulmadığını anlamanın yolları

  • Şişeyi açmadan önce şarabın boyun seviyesine bakın. Şişe yanlış saklanmışsa zaman içinde mantarı kurumuş ve hava almış dolayısıyla buharlaşma ile şarapta eksilme olmuş mu kontrol edin.
  • Şarabı açınca varsa mantarını koklayın. Mantar kokusu ya da küf kokusu geliyor mu?
  • Şarabı bir kadehe alıp rengini kontrol edin. Bulanık mı, renginde değişme var mı?
  • Şaraptan kötü kokular geliyorsa yani sizi rahatsız eden, içmenizi engelleyen kokular varsa içmeyin. Örneğin bozuk yumurta, tutkal, aseton, sirke, haşlanmış soğan ve haşlanmış lahana gibi kokular..

Bu tür durumlarda şarap içilmez zaten kötü kokular ve tatlar içmeye engel olur. Buşone şarap dediğimiz şarap mantarının enfekte olması durumunda ise şarabı içseniz de bir şey olmaz. Buşone şarapları tespit edebilmek için ya eğitimli ya da tecrübe sahibi olmanız gerekir. Birçok kez buşone şarabı keyifle tüketenler olduğuna şahit oluyoruz.

Sirkeleşmiş şarap kolay anlaşılır. Ama üretim hataları nedeniyle oluşan kokular daha çok eğitimli ya da tadım yapan ve deneyim kazanmış kişiler tarafından anlaşılır. Burnu ve damağı gelişmiş, üretim hatası kaynaklı kokuları ayırt eden kişiler bu tür şarapları içmemeyi tercih ederler.

Sonuçta şarap bir keyif içkisi, bozuk şarap bir tarafa hoşumuza gitmeyen şarabı bile içmemek taraftarıyım. Bu noktada bir uyarı yapmam lazım. Bazı yıllanmış şaraplarda alışılmışın dışında kokular gelebilir. Topraksı ya da animal kokular, deri, ahşap gibi çağrışımlar, domates, bamya, dere otu, kızarmış ekmek, tereyağı gibi kokular bunlara dahildir.

Günlük şarap alışverişi yapıyorsanız bir genel prensip olarak beyaz ve roze şaraplarda en yeni rekolteleri seçmeye dikkat edin. Kırmızı şaraplar genelde belirli bir süre dinlendirildikten sonra şişelenir, güçlü ve gövdeli şaraplar hem bir süre fıçıda ya da tankta dinlendirilir hem de şişede. Dolayısıyla kırmızılarda 2-3 yıl ya da daha eski şaraplar alınabilir.