wine-cave

Şarabın canlı bir içecek olduğunu duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, şarabın fıçıda ve sonrasında şişede olgunlaşmaya devam etmesidir. Uygun koşullarda saklanan bazı şaraplar bozulmadan aylarca hatta senelerce durabilir. Bazı şarapları saklamaya zaten gerek yoktur çünkü yıllandırılabilecek yapıda üretilmemişlerdir, bunlara sofra şarabı denir. Genç kırmızılar ya da beyaz şarapların çoğu uzun süre saklanmaz. Ayrıca her rekoltenin ürünü de aynı ölçüde yıllandırmaya müsait olmayabilir. Bir şarabın yıllandırılması için birçok kriter vardır, öncelikle üzüm çeşidinin ve üzümün hasat edildiği yılın mevsim koşullarının uygun olması gerekir. Üzüm çeşidinin doğru toprakta, doğru iklim kuşağında, doğru bağcılık ile yetiştirilmesi önemlidir; bir başka deyişle yıllandırılacak şarap için teruar (terroir) çok belirleyici bir etkendir. Bu konuyla ilgili “Her şarap yıllandırılır mı?” başlıklı yazıma bakılabilir.

Doğru şarapları seçtiğimizi varsayarak evde şaraplarımızı nasıl saklayabiliriz?

Öncelikle şarabın ışıktan, ısıdan, nemden, sesten yani titreşimden etkilendiğini unutmamalıyız. Bir de bunların yanında şarabın ev halkının ruhsal durumundan etkilendiğini söylemek çok zorlama olmaz sanırım.Yer altında mahzenlerimiz olmadığını düşünürsek ev ortamında dinlediğimiz “kalitesiz/kötü” müziklerin, öfkeli konuşmaların, asabi tartışmaların, hatta olumsuz/kötü düşüncelerimizin bile şarapları etkileyeceğini düşünüyorum. Bu son yazdıklarım dünyada kabul görmüş şarap saklama koşulları arasında geçmez ama suyun bulunduğu ortamdan nasıl etkilendiğine yönelik bilimsel çalışmaları hatırlarsanız şarabın da bütün bunlardan etkilenmesi fiziksel açıdan doğal bir sonuç olacaktır.

wine-refrigeratorO zaman şaraplarımızı dinlendireceğimiz, içilme vakti gelinceye kadar uzun bir uykuya yatıracağımız, güneş görmeyen, ısı değişiminin çok olmadığı, titreşimden mümkün mertebe uzak olabilecek, nem oranının en az %75 olabileceği bir ortama ihtiyacımız var. Şarap saklamak için 12-15 derece ısı ideal ısı olarak kabul edilir. 18 derece ve üzerindeki bir ortamda şarap çabuk yaşlanır ve yıpranır. Evlerimizdeki buzdolapları bu konuda yeterli değildir. Eğer özel kav dolaplarımız da yoksa evimizin en serin yerini seçip şişeleri güneşten koruyarak şarapları bir süre dinlendirebiliriz. Ama bu yol şarabı çok uzun yıllar saklamak istediğimizde riskler taşıyacaktır. Ortamın nemli olmasını sağlamak ve şişeleri yatay bir şekilde tutmak önemlidir çünkü mantarın şaraba temas etmeyerek kuruması şişenin daha fazla hava almasına ve şarabın okside olmasına sebep olur.

Bu noktada en ideal çözüm şaraplar için özel üretilmiş kav dolaplarından almak olacaktır. Gaggenau, Siemens, Liebherr, Miele, Eurocave gibi firmaların ürünlerini incelemekte fayda var.

Saklamak üzere hangi şarapları tercih etmeliyiz?

Fransa’nın Bordo bölgesi şarapları, Burgonya bölgesi beyaz ve kırmızı şarapları, İtalya’nın Barolo, Barbaresco ve Brunello şarapları, Avustralya’nın Şiraz’ları, Kaliforniya’nın Cabernet’leri yıllandırmaya uygun şaraplardır. Elbette bölgelerin yıllık rekolte değerlendirme tablolarını kontrol edip şarapları seçmek lazım. Yerli şaraplarda genel prensip olarak tanence kuvvetli şarapları, rezerve ibaresi olan şarapları seçebilirsiniz. Bazı üreticiler özellikle şarabın arka etiketinde “yıllandırmaya uygundur” bilgisini verirler. Beyazlardan Chardonnay, kırmızılardan Boğazkere, Cabernet Sauvignon, Şiraz, Merlot ve kuvvetli kupajlar yıllandırılabilir potansiyelde olurlar. Türk şaraplarının yıllandırılamaz olduğu yönünde hakim bir görüş vardı ama günümüzde bu yargılar değişiyor. Artık hem üreticiler hem tüketiciler yıllandırmaya yönelik denemeler yapıyor, özel kavlar oluşturuyorlar. Türk şarapçılığının ilk yüzyılı devirmeye yaklaştığı bu yıllarda yerli şaraplar adına güzel sonuçlar alıyoruz. Ve her geçen gün şarap kültürüne ilginin arttığını görmek de çok sevindirici.